Algemeen

 
Wanneer uw website minder snel laadt dan u zou willen, is de oorzaak in de meeste gevallen al te vinden met het stappenplan hieronder. Controleer tenminste de volgende mogelijke oorzaken:

Uw eigen internetverbinding

Deze kan door tijdelijke drukte trager zijn dan u gewend bent. Kabelinternet is tijdens piekbelasting vaak traag. Ook als u of een collega grote bestanden aan het downloaden is kan dit invloed hebben op de snelheid. speedtest.net kan inzicht verschaffen in uw huidige internetsnelheid.

Externe factoren, zoals het gebruik van andere gegevensbronnen

Haalt uw site informatie van andere sites die mogelijk traag zijn? Is er sprake van embedded filmpjes, widgets, live webcams en dergelijke? Ook een extern statistiekprogramma zoals Netstat kan vertraging veroorzaken.

Controleer uw site dus allereerst op een andere PC of internetaansluiting om de verbinding te testen. Kijk daarna naar mogelijke problemen in de configuratie van uw site, of binnen uw hostingomgeving. Mogelijke interne factoren bespreken we verder hieronder.

Interne factoren, zoals fouten in de server-side programmacode

Vaak ontstaan er problemen met de snelheid van uw site door overmatig gebruik van plugins binnen uw CMS-systeem. Wees sowieso kritisch en zuinig in het gebruik van plugins en begin vooral bij uw plugins met het zoeken naar de mogelijke oorzaak. Mischien is er ook sprake van een loop in een stuk code of, wanneer er een database draait op uw site, loopt er mischien een “wild query”, waardoor het gehele systeem vertraagd wordt.

Handige tool-tip: Firebug!

Wanneer u heeft uitgesloten dat u een lokaal probleem heeft is Firebug een handig hulpmiddel om de perfomance van uw site te verbeteren. Dit programma helpt u achterhalen op welk punt tijdens het laden van uw site de vertraging optreedt. Firebug is een add-on voor Firefox, ook is er een uitgeklede versie beschikbaar voor Chrome & Chromium .

U kunt Firefox eventueel hier downloaden, en de Firebug-extension hier.