TLS aanzetten

 
Via het Cosmos Service Centrum kun je eenvoudig Let’s Encrypt TLS certificaten aanzetten voor je verschillende (sub)domeinen.

1. TLS aanzetten

Je kunt TLS aanzetten voor een subdomein (iets.jouwdomein.nl) of een domein (jouwdomein.nl).In dit voorbeeld zullen we TLS aanzetten voor het domein ‘greenblog.nl’ en het subdomein ‘test.greenblog.nl’.

Log in als webmaster in het Cosmos Service Centrum en selecteer links in het drop down menu het domein waarvoor je TLS wilt aanzetten (in dit voorbeeld: ‘greenblog.nl’). Ga vervolgens naar Hosting > TLS Instellingen.
Selecteer ‘TLS aan’ bij het gewenste (sub)domein.

le-instellingen
Bezoek vervolgens je website via https:// (bijvoorbeeld https://greenblog.nl) en controleer of de website nog naar behoren functioneert.
Controleer of je in de adresbalk een groen slotje ziet: dit geeft aan dat de verbinding met je website versleuteld en veilig is.

Groene slotje in de URL-balk

Als er iets niet helemaal goed is, is het mogelijk dat je geen slotje, een oranje slotje, of een slot met een waarschuwingsdriehoek ziet. Dit betekent vaak dat er een gedeelte van de webpagina niet via TLS verzonden is.

Afbeeldingen van externe bronnen worden bijvoorbeeld niet altijd automatisch via een TLS-verbinding opgehaald wanneer er ‘http://’ voor de link naar het plaatje staat. Het kan dus zijn dat je geen groen slotje te zien krijgt omdat externe afbeeldingen niet over een beveiligde verbinding gaan.

Klik op het  icoontje links van de URL in de balk om te zien welk onderdeel van je website nog niet over TLS verzonden wordt. Of geef een overzicht weer van alle bestanden die worden geladen door te klikken op de F12 toets op het toetsenbord, naar de tab “network” van de developer tools te gaan en de pagina te verversen.

Zie je na het aanzetten van TLS niet het groene slotje maar zie je een geel uitroepteken? Waarschijnlijk laad je dan nog wat inhoud (afbeeldingen of scripts meestal) via een onbeveiligde verbinding. We raden in dat geval aan om whynopadlock.com te bezoeken om te achterhalen welke inhoud dit betreft en dit vervolgens te corrigeren binnen de website door bijvoorbeeld de afbeeldingen opnieuw toe te voegen. Ziet alles er goed uit? Dan kun je de https-verbinding gaan forceren.

2. Forceer TLS

Belangrijk: Verander eerst, als je een WordPress-site hebt, het WordPress-adres en Siteadres in je wp-admin instellingen van ‘http://…’ naar ‘https://…’.

Ga weer naar het Cosmos Service Centrum, Hosting > TLS instellingen en zet bij het juiste (sub)domein de knop onder ‘Forceer TLS’ aan. Alle bezoekers van je website worden nu automatisch via de beveiligde TLS verbinding naar je website gestuurd.