Webmail Standaard

 
In Webmail Standaard maakt u gebruik van Roundcube waarmee u moeiteloos uw mail kunt beheren. De landingspagina geeft een overzicht van uw mail in de inbox en de mappen van het mailaccount.
De gebruiksinterface biedt uitgebreide mogelijkheden voor het bekijken, beantwoorden en beheren van uw mail. In deze handleiding behandelen we deze ‘front-end’-opties. Verdere configuratiemogelijkheden worden behandeld in deze gebruikershandleiding van Roundcube zelf.

De interactieve weergave van Roundcube geeft u tal van mogelijkheden om de indeling van de mails naar wens aan te passen.

Selecteren & Verslepen

Door op een vensterbalk te klikken en te verslepen kunt u de grootte van de overzichts- en mailvensters aanpassen.

1 of meerdere mails verslepen

U kunt meerdere mails tegelijk verslepen naar een andere map

Mails tegelijkertijd verslepen

Ook mails zijn met meerdere tegelijk te verslepen door ze 1 voor 1 te selecteren  met ctrl-toets ingedruk. Het is ook mogelijk om in 1 keer alle tussenliggende mails te selecteren door bij de tweede aan te klikken mail de shift-toets in te houden.

Als u daarna ergens op de selectie van mails klikt en deze aangeklikt blijft houden, kunt u in 1 beweging de mails verslepen naar een andere map.

 

In bulk selecteren via menuknop

list-thread-select

Hier selecteert u mails in bulk

In bulk selecteren van alle gelezen, gemarkeerde of ongelezen mail kan via de keuzeknop op de functiebalk onder het mailoverzicht. Deze bevindt zich wat verweesd tussen de weergaveopties voor lijst en conversaties.

Bewerken & verwerken

De meeste bewerk- en verwerkingsopties voor een mail zijn te doen als deze is geopend. Maar je kunt ook meerdere mails tegelijk selecteren en verwerken:

Bewerkingen via de knoppen in de hoofdbalk

mail-functies

Functieknoppen van de hoofdbalk

De bewerkingsopties zijn voor een groot deel te vinden als handige knoppen in de hoofdbalk boven de vensters. De knop ‘Meer’ geeft nog meer bewerkingsopties als het vertonen van de bron, oftewel de headers, van de mail en het openen van het bericht in een nieuw venster.

 

Alle bewerkingsopties vertonen

keuzemenu-right-klick-wide

Keuzemenu met rechter-muisklik

Het verplaatsen, bewerken en markeren kan ook door met een rechtermuisknop op een mail of een selectie van mails te klikken. Er wordt daarmee een contextmenu opgeroepen met een overzichtelijke lijst van alle beschikbare bewerkingsopties voor uw mail.

Zo kunt u naast de mails markeren, bewerken of verplaatsen ook kiezen voor het uitprinten of het vertonen van de broncode.

Rangschikken & Groeperen

U kunt per map een andere groepering (op status) en rangschikking (op eigenschap) instellen van de berichten. U kunt uw mails op eigenschap rangschikken door op een kolomnaam te klikken. De actieve kolom krijgt dan twee pijltjes, waarbij met een zwaarder aangezette pijl de rangschikking wordt aangegeven. Een extra klik op de balk van de actieve kolom draait de sorteervolgorde om.

Rangschikken via kolomnamen

groeperen van de mail op eigenschap kan via de kolom-headers

Groeperen op eigenschap via kolomnaam

Een volledige lijst van kolommen en sorteeropties zijn te vinden in de configuratie-popup die verschijnt door te klikken op het configuratie-icoontje  ( webmail-standaard-kolom-configuratie-icoontje  ) die zich uiterst links op de sorteerbalk bevindt.

 

Uitlichten mails op status

webmail-standaard-status-hoofdbalk

Uitlichten mails met bepaalde status

Uiteindelijk valt de rangschikking uit te dunnen  (op status) via de keuzeknop in de hoofdbalk die standaard op ‘Allemaal’ staat. Door bijvoorbeeld te kiezen voor mails die  ‘gelezen’, ‘gemarkeerd’ of bijvoorbeeld ‘verwijderd’ zijn.

Groeperen op conversatie of lijst

Lijst-of-conversatie-weergave

Mails groeperen op tijd (lijst) of conversatie

In de functiebalk onder het mailoverzicht zijn twee aparte knoppen te vinden voor het activeren van de lijstweergave (groepering op tijd) en de conversatieweergave van de mails. Mocht u de laatste weergave geactiveerd hebben, dan biedt de tweede keuzeknop naar rechts de weergaveopties ‘alles uitklappen’, ‘omgelezen uitklappen’ en ‘alles inklappen’.

Balken & vensters verbergen

webmail-standaard-hoofdfunctiebalk

selecteer de inbox, contacten, instellingen, uitloggen en: verbergen van de balk!

De bovenste functiebalk vertoont de selectieknoppen voor e-mail, adresboek en instellingen. Deze kan voor een beter overzicht van de mail ingeklapt worden door een knop op het pijltje  helemaal rechts.

Ook kan het toonvenster volledig weggeklapt worden door op de de pijl te klikken die zich volledig rechts op de onderste functiebalk bevindt.

Verbruik Mailquotum

Links onderin wordt weergegeven wat uw gebruik is voor het totale mailquota van het hostingpakket waar uw account deel van uitmaakt. Dit is een schijf met rechts ernaast het percentage in cijfers weergegeven.