Bij Greenhost achter de schermen – deel II

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Zoals we al eerder blogden: Greenhost doet meer dan hosting. Achter de schermen is het hier soms een een soort denktank. We zorgen ervoor dat we altijd een paar momenten per week inruimen om te brainstormen over nieuwe technologische ontwikkelingen, toepassingen of leuke plannen.

Logmeniet.nl, het platform dat we geïnitieerd hebben voor providers die geen loggegevens genereren, kwam bijvoorbeeld voort uit Sacha's enthousiasme voor het kritisch lezen van de wet tijdens een (uitgebreide) lunch en een filosofische en juridische reflectie op wat het 'genereren van data' nu eigenlijk inhoudt. En dat bleek multi-interpretabel.

Het is duidelijk dat de oprichters van Greenhost door hun studie-achtergronden (Beta-Gamma, Kunstmatige Intelligentie en Wetenschaps- en Technologie Studies) beïnvloed zijn. Dat zie je terug doordat ze technologie niet loskoppelen van diens omgeving, neem duurzame ICT, maar ook in het besef dat de manier waarop technologie gedefinieerd wordt van belang is voor wat je er vervolgens mee kan. Zoals bijvoorbeeld het inzicht dat je mogelijkheden voor het behoud van digitale vrijheid ook in de definitie van 'data' kan zoeken: de vraag waar het genereren van data begint, heeft gevolgen voor of je deze moet opslaan of beschikbaar moet houden voor de overheid.

Vandaag is mijn laatste werkdag, omdat ik een promotieonderzoek start aan de UvA. Dat gaat over nieuwe controletechnologieën (zoals slimme camera's, RFID-chips) en over de vraag in hoeverre je daarmee kan interveniëren. Zie voor een voorbeeld "Zappen, Sniffen en Klonen: interventies met RFID-chips". Maar de hierboven omschreven aspecten van Greenhost maken voor mij de overstap naar onderzoek niet eens zo groot als deze misschien zou lijken. Greenhost is zeker geen normaal bedrijf en dat zal ik gaan missen.